1 Ocak 2012 Pazar

La Passion De Jeanne D'Arc (1928)

La Passion De Jeanne D'Arc – 1928

Carl Theodor Dreyer’in yönettiği “The Passion of Joan of Arc” sinema sanatının mihenk taşlarından bir film.
Film, İngiliz’ler tarafından yakalanan Joan of Arc’ın yargılanma sürecini ve ardından idam edilişini anlatıyor.

Yönetmen Carl Dreyer ile sinematograf Rudolph Mate’in yarattıkları atmosfer ve o “yakın çekimler”... Film “Close-up” (yakın çekim) konusunda ders niteliğine sahip. Ve elbette bir de o yakın çekimlerde ve filmin tamamında harika bir performans sergileyen Maria Falconetti var. Bu filmden sonra yine tiyatro sahnelerine dönen Falconetti başka bir sinema filminde oynamamış. Keşke daha pek çok performansı pelikül üzerinde saklanabilseydi.

Sessiz bir film olarak görsel anlatımı çok güçlü olan filmin orjinal negatifi çıkan bir yangında yok olmuş. Dreyer filmini kurtulmuş negatiflerden, sinemalara gönderilen baskılarından ve filmin orjinaline dahil olmamış(seçilmemiş) çekimlerden(outtakes) yeniden kurgulamaya çalışsa da filmini istediği gibi bir araya getirmeyi başaramamış. Ancak yönetmenin ölümünden 13 yıl sonra filmin orjinal bir kopyası Oslo’daki bir akıl hastanesinde keşfedilmiş.

Filmi, Criterion Collection’ın DVD baskısından izleme fırsatı yakaladım. Sessiz bir film olduğunu belirtmiştim. Ancak sessiz film de olsa o dönemde filmlere sinemada bulunan müzisyen(ler) müzikleri ile eşlik ederlermiş. Filmde kullanılacak müzik üzerine Carl Dreyer’in bir notu olmadığından çeşitli müzikler kullanılmış ya da bestelenmiş.
DVD’de filmi tamamen sessiz izleme -ki çok faydalı- opsiyonu var. Bunun yanısıra bestekar Richard Einhorn’un bestelediği ve adını “Voices of Light” adını koyduğu besteler eşliğinde de izleme şansımız var. İsminden de anlaşılacağı üzere bu bestelere bir koro eşlik ediyor. Elbette filmin konusundan ötürü müzikte dini motifler hakim. Koro’nun dahil olduğu bazı kısımlar zaten görsel olarak güçlü olan bu sahnelerin etkisini arttırıyor.

Ayrıca Kopenhag Üniversitesi'nde Carl Dreyer üzerine ders veren Casper Tybjerg’ün sesli yorumları eşliğinde filmi izlemek de gerçekten bilgilendirici. Yalnız sesli yorumlarda İngilizce altyazı desteği yok.

Bunların dışında diskte film ile ilgili fotoğraflar, makaleler, filmin restorasyonu ile ilgili bir video, filmin çeşitli versiyonları üzerine bilgilendirici bölümler var.

İlgilisine…