1 Ocak 2017 Pazar

THREE DAYS OF THE CONDOR - (1975)

THREE DAYS OF THE CONDOR

Yönetmenliğini Sydney Pollack'ın yaptığı bu gerilim filminin senaryosunu James Grady'nin Six Days of the Condor adlı romanından Lorenzo Semple Jr. ve David Rayfiel uyarlamış.

Filmin oyuncu kadrosu bir hayli zengin. Başrollerde Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson ve Max von Sydow var.

Condor kod isimli Joseph Turner bir CIA analisti olarak günlerini kitapları okuyup analiz ederek geçirmektedir. Bir gün öğle yemeğine çalıştığı paravan kurumun arka kapısından çıkarak gider. Bu sırada bir grup adam onun iş yerini basar ve tüm iş arkadaşlarını öldürürler. Condor hem hayatta kalmak hem de bu işi yapanları bulmak için kollarını sıvar.

Ünlü yapımcı Dino De Laurentiis James Grady'nin romanının film yapım haklarını satın aldıktan sonra filmin yönetmen koltuğuna Peter Yates getirilir, başrol için ise Warren Beaty düşünülür. Bir süre sonra Warren Beaty projeden ayrılınca onun yerine Robert Redford getirilir. Redford yönetmen olarak daha önce birlikte çalıştığı dostu Sydney Pollack'ı ister. Bunun üzerine Laurentiis Peter Yates'e iyi niyet göstergesi olarak uygun bir ücret öder ve yönetmenle yollarını ayırırlar.

Filmin senaryosu haksız yere suçlanıp kaçan ana karakterin gerçek suçluları bulup kendini temize çıkarmak istemesi şablonu üzerine kurulu olsa da bu sefer düşman dışarıda değil, içeride. Bu yüzden filmin sonunda da görüldüğü üzere garantili bir mutlu sona ulaşmak mümkün değil. Filmin bu sonu ve genel yaklaşımı dönemin Amerika'sının psikolojisini de yansıtıyor. Özellikle 60-70'li yıllarda geçirdiği birçok politik suikastten ve Watergate skandalı sonrasında Amerikan halkının devlet kurumlarına güvensizliğini, derin devlet paranoyalarını, güvenlik endişelerini film alt metnine yansıtıyor.

Sydney Pollack'ın yönetimi, kurgusu ve oyuncularının iyi performanslarıyla öne çıkan bu gerilim filminin olay örgüsünün kendisinden sonra birçok filme esin kaynağı olduğunu da belirteyim.

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder