1 Temmuz 2017 Cumartesi

KILLER'S KISS - (1955)

KILLER'S KISS

Stanley Kubrick'in ikinci uzun metrajı olan bu suç-noir filminin başrollerinde Davey Gordon, Irene Kane ve Frank Silvera var.

Senaryoyu Stanley Kubrick'in hikâyesinden Howard Sackler yazmış. İkili daha önce Kubrick'in ilk filmi olan Fear and Desire'de birlikte çalışmışlardı.

Kariyerinde başarısız olmuş bir boksör olan Jamie ve bir gece kulübünde dansçılık yapan geçmişi sıkıntılı Gloria karşılıklı komşudurlar. Gloria'ya aşık olan patronu Vincent hislerine karşılık bulamaz. Jamie, Gloria'yı gözü dönen patronundan kurtarır ve aralarında bir ilişki başlar. Jamie'yi kıskanan Vincent yanlışlıkla Jamie'nin bir arkadaşını öldürtür ve Gloria'yı da kaçırır. Jamie bu olanlardan sonra Vincent'ın peşine düşer.

Kubrick amcasından aldığı 40.000 dolar gibi parayı kullanarak bu düşük bütçeli filmini çekebilmiş. Film uzun metraj olsa da çok uzun değil: 67 dakika.

Biraz öğrenci filmi gibi göründüğü söylense de(kendi de söylüyor) -teknik açıdan olabilir- ancak görselliği, kompozisyonları ve hikaye anlatımıyla filmi gayet profesyonel buldum. 

Filmin görüntü yönetmenliğini de üstlenen Kubrick düşük bütçesiyle New York'ta izinsiz, gerilla tarzında filmini çekmiş. Sesleri de sonradan kaydetmişler.

Ayrıca filmde Kubrick'in görsel açıdan deneysel denemelerini de görüyoruz. Örneğin rüya sahnesinde direkt negatifi kullanarak tekinsiz bir his yaratıyor.

Filmi satın alan United Artist stüdyosu Kubrick'in arzusuna uymayarak filmi mutlu sonla bitiren bir kurguyla seyirciye sunduğunu da belirtelim (muhtemelen orijinalinde Gloria istasyona gelmiyor).

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder