1 Ekim 2017 Pazar

COOL HAND LUKE - (1967)

COOL HAND LUKE

-What we've got here is... failure to communicate.

Yönetmen koltuğunda oturan Stuart Rosenberg'in bireyin otoriteyle mücadelesini başarılı bir şekilde anlattığı filmin ikonik karakterini Paul Newman canlandırıyor.

Filmin senaryosunu Don Pearce, aynı ismi taşıyan kendi romanından, Frank Pierson'la birlikte uyarlamış.

Luke hayatı boyunca plan yapmamış, oradan oraya savrulan, otoriteyle problemli bir ilişkisi olan isyankar biridir. Bir gün can sıkıntısından sokaktaki parkmetreleri kırınca yakalanır ve iki yıl hapis cezası alır. Cezasını mahkumların ağır işlerde çalıştırıldığı sıkı disiplinli bir hapishanede geçirecektir. Sürekli kendine bahisler üzerinden yeni 'meydan okumalar' yaratır. Bu süreçte George Kennedy'nin canlandırdığı Dragline ile yakın dost olur ve tüm hapishane arkadaşları tarafından sevilir. Ancak her şey annesinin cenazesine katılmasına hapishane yönetiminin izin vermemesiyle değişir. Bunun üzerine hapishaneden "ilk kaçışını" gerçekleştirir ve böylece Luke'un hapishane otoritesine karşı meydan okuması, savaşı başlamış olur.

Paul Newman oyunculuğuyla kariyerinin ve sinema tarihinin en unutulmaz karakterlerinden biri olan Cool Hand Luke'a hayat veriyor ve karakterle bütünleşiyor.

Ayrıca filmin özellikle George Kennedy'nin başını çektiği çok başarılı bir yardımcı oyuncular kadrosu var. Gerçekten iyi bir cast/oyuncu seçim çalışması yapılmış. Her aktör rolüyle bütünleşmiş. Bir de Arletta rolündeki Jo Van Fleet'in Luke'u ziyaret sahnesindeki performansı pek dokunaklıdır, aklımda yer etmiştir.

Stuart Rosenberg gerek oyuncu yönetimiyle gerek mizansenleriyle kariyerinin en iyi yönetmenliklerinden -belki de en iyisini- birini bu filmde sergiliyor.

Filmin usta görüntü yönetmeni Conrad L. Hall yine aydınlatması ve kamera çalışmasıyla gerçekçi ve etkileyici bir iş ortaya koymuş. Mahkûmlar çalışırken kameranın helikopterle yükselişi, zoom lensi güneşe doğrultarak sıcak güneşin mahkûmlar üzerindeki etkisini görsel olarak ortaya koyması, silüetleri ve gece çekimlerinin aydınlatması akla ilk gelenlerden...

Filmde Luke'un otoriteye -sadece insani değil dini otoritenin kaynağı olan Tanrı dahil- karşı hislerini ve karşıtlığını hissediyoruz. Gerçi filmin senaryo yazarlarından Frank Pierson, Luke üzerinden Hristiyanlıkla bağıntılı benzetmeler ve sembolizmi de senaryoya ekleyerek filmin farklı açılardan okunmasına da yol açmış.

En İyi Erkek Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Uyarlama Senaryo ve Müzik dallarında Oscar'a aday olan filmden sadece George Kennedy eli dolu olarak törenden dönmüş. Bence En İyi film ve Yönetmen dallarında Akademi filmi es geçmiş.

Son bir anekdot: Filmde Luke'un yaptığı gibi haşlanmış 50 yumurtayı bir saat içinde yemek gerçekten mümkünmüş Link. Tabii midenize verebileceğiniz zarar, sindirim zorluğu ve gaz kısmını saymazsanız. Tavsiye etmiyorum.:)

That old Luke smile...

Başta Paul Newman'ın sergilediği performansla, tüm yardımcı oyuncularıyla, senaryosu, görselliği ve iyi yönetimiyle Cool Hand Luke sinema tarihinin unutulmaz klasiklerinden biri olmayı hak ediyor.

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder