1 Kasım 2017 Çarşamba

WALKABOUT - (1971)

WALKABOUT

Nicolas Roeg'in yönettiği ve sinematograflığını üstlendiği filmin başrollerinde Jenny Agutter, David Gulpilil ve Luc Roeg var.

Film ismini Aborjinlerin ergenliğe ulaşan erkek çocuklarını doğada birkaç ay yalnız bıraktıkları ritüelden alıyor.

Filmin senaryosunu James Vance Marshall'ın aynı adlı romanından serbestçe Edward Bond uyarlamış.

Lise çağlarında bir kız ve küçük kardeşi babalarıyla Avustralya'nın şehir dışındaki, ücrâ bir köşesinde piknik yapmaya giderler. Babalarının cinnet geçirmesiyle -ki filmde sebebini net olarak anlayamıyoruz- onlar için her şey değişir. Babaları onlara -gönülsüz de olsa- ateş eder, bunun üzerine kız ve küçük kardeşi kaçarlar. Babaları arabalarını yakar ve intihar eder. Çocuklar doğanın ortasında hayatta kalma mücadelesi verirlerken yalnız ve genç bir Aborjin erkekle karşılaşırlar. Hayatta kalabilmek ve evlerine dönebilmek için Aborjin çocuğun yardımını isterler. Üçlü birlikte Avustralya'nın vahşi doğasında fiziksel ve psikolojik açıdan zorlu bir hayatta kalma yolculuğuna çıkar.

Film yaşam, ölüm, hayatta kalma, masumiyet, cinselliğin uyanışı, kültürel farklılıklar ve ortaklıklar, özgürlük, doğada yaşamla modern şehir hayatının kıyasını, dönemin Avustralya'sının politik izlerini(göçmenlik gibi) ve de muhtemelen benim göremediğim bir çok temayı barındırıyor.

Jenny Agutter genç yaşına ve evinden uzaklarda yalnız olmasına rağmen fiziksel ve duygusal açıdan rolünün hakkını vermiş. Güzelliği ise büyüleyici...

Film David Gulpilil'in de sinemaya kazandırmış. Hiç İngilizce bilmemesine rağmen dışa dönüklüğüyle ilk filmini kotarmayı başarmış.

Kuşkusuz filmin görselliğinin başarısında Roeg'in yılların görüntü yönetmeni olarak edindiği tecrübelerinin de büyük katkısı var. Roeg filmde ağırlıklı olarak zoom lensler kullanmış, aydınlatma açısından ise doğal ve gerçekçi bir yol izlemiş. Zaman zaman sadece doğal ışığı(yani var olan ışığı, güneşi) kullandığı sahneler olduğu gibi hayli stilize ışıklandırma yaptığı sahneler de(özellikle dans sahnesinde) var.

Film 1971'de Cannes'da Altın Palmiye'ye aday olmuş.

Özetle, Walkabout Nicolas Roeg'in görselliği ve kurgusuyla yarattığı şiirsel bir film.

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder