1 Mayıs 2018 Salı

RICHARD III - (1995)

RICHARD III

Richard Loncraine'in yönettiği bu sinematik ve serbest Shakespeare uyarlamasının başrolünde Ian McKellen var.

Kısaca filmin konusuna değinirsek: Richard kral olan abisi ölünce tahtın yasal vasileri olan küçük yeğenleri büyüyünceye kadar Koruyucu Vekil olarak ülkeyi yönetmeye başlar. Bin bir komplo, cinayet ve demagojiyle önündeki tüm engelleri teker teker aşar ve tahta oturur. Kısa süre sonraysa Richmond ona isyan bayrağı açar...

Ian McKellen filmi uyarlamayı sahnede Richard Eyre'ın yönetiminde III. Richard'ı oynarken düşünmeye başlamış ve hikâyeyi 1940'lı yıllara uyarlayarak filmin senaryosunu yazmış. Richard'ın yükselişini Hitler'e ve nazilerin yükselişine yansıtmış. Tabii iki saatlik bir film yapınca bazı sahneler çıkartılmış(Branagh'ın Hamlet'i gibi tam metin bir uyarlama değil; Ki zaten -doğal olarak- sinemaya tam metin olarak uyarlanan çok az Shakespeare uyarlaması mevcut), mekan ve karakterlerde değişikliklere gidilmiş ve bazı eski İngilizce kelimeler de güncellenmiş. Yönetmen Loncraine'in senaryoya sinematik katkılarıyla da senaryo tamamlanmış. Filmin senaryosunu Ian McKellen'ın bir hâyli detaylı notlarıyla İnternette ve filmin BFI'dan çıkan Blu-ray baskısında bulabilirsiniz.

Ian McKellen tecrübesi ve ustalığıyla III. Richard rolüyle bütünleşmiş olarak filmde döktürüyor, çok bir şey söylemeye lüzum yok.

Filmin çok zengin ve usta oyunculardan oluşan bir yardımcı oyuncu kadrosu var(birçok Shakespeare uyarlamasında olduğu gibi). Jim Broadbent, Buckingham rolünde en az McKellen kadar başarılı. Annette Benign Kraliçe rolünde iyi bir iş çıkarıyor, Robert Downey Jr. de rolünde iyi ama yine kendini oynuyor. Bu iki Amerikalı oyuncunun seçiminde filmin Amerika'da "satılabilir" hâle gelmesini sağlamak ve Amerika'dan filme finans sağlayabilmenin etkisi var tabii. Ama iyi ki de oynamışlar ve isimlerinin etkisiyle filmin çekilebilmesini sağlamışlar. Usta oyuncular Maggie Smith, John Wood, Nigel Hawthorne, Donald Sumpter ve daha niceleriyse kısa ekran sürelerine rağmen etkili ve akılda kalıcı oyunculuklar sergiliyorlar. Bu arada Ann rolündeki Kristen Scott Thomas'ı da unutmayalım, filmin öne çıkan oyunculardan biri, özellikle morg sahnesinde...

Oyunun uzunluğu ve karakterlerinin derinliğine karşın filmin süresi biraz kısa kalmış gibi; film biraz sıkıştırılıp paketlenmiş hissi verebiliyor. Önceden oyunu izlemiş ya da/ve okumuş olmak uyarlamanın sinematik tarafına yoğunlaşmanızı kolaylaştırabilir.

Film düşük bütçesine rağmen bir hayli yaratıcı bir prodüksiyon dizaynına ve kostüm çalışmasına sahip. Filmin prodüksiyon tasarımcısı Tony Burrough, kostüm tasarımcısı ise Shuna Harwood. İkisi de filmde ortaya koydukları işle Oscar'a aday olmuşlar.

Filmin sonunda Richard'ı öldüren Richmond'ın yüzündeki ifade -aynı Polanski'nin Macbeth'inin sonunda olduğu gibi- tüm bu güç savaşının bir döngü olduğu izlenimini başarıyla veriyor.

İlgilisine...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder