1 Mayıs 2017 Pazartesi

SISTERS OF THE GION (Gion no shimai) - (1936)

SISTERS OF THE GION

Kenji Mizoguchi'nin yönettiği filmin başrollerinde Isuzu Yamada ve Yôko Umemura var.

Hikâyesini Kenji Mizoguchi'nin yazdığı filmin senaryosunu ise Yoshikata Yoda yazmış.

Gion'da geyşalık yapan iki kız kardeşin paralel öyküsünü izliyoruz. Küçük kardeş Omocha daha modern, bağımsız iken ablası Umekichi daha geleneksel bir geyşadır. Omocha erkekleri manipüle edip onları kullanıp ardından başından atarken, ablası ise onları kontrol edip desteklerini almaya çalışmaktadır. İki kız kardeşin erkeklere ve mesleklerine karşı farklı yaklaşımları onların fakirliklerinin üstesinden gelebilmelerini sağlayabilecek midir?

Mizoguchi'nin filmlerinde sık işlediği ana konulardan biri olan hayli muhafazakar ve ataerkil Japon toplumundaki hayat kadınları ve onların yaşamları, durumları bu filmin de merkezinde. Mizoguchi politik açıdan geyşalık müessesine ve yasal fuhuş yapılmasına karşıydı. Bu filmden önce çektiği Osaka Elegy'de ve daha sonraki yıllarda çekeceği Women of the Night (1948), The Life of Oharu (1952) ve son filmi Street of Shame (1958) adlı filmlerinde bu konuya eğilmişti. Sisters of the Gion'un finalinde Omocha'nın serzenişinde de bunu açıkça görüyoruz.

Mizoguchi'nin ilk başyapıtlarından biri olarak görülen Sister of the Gion; yönetmenin konuyu ele alışı, anlatımı, görselliği ve oyuncularının performanslarıyla önemli bir film.

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder