1 Mayıs 2017 Pazartesi

WILLOW - (1988)

WILLOW

Ron Howard'ın yönettiği George Lucas'ın yapımcılığını yaptığı bu fantezi macera filminin başrollerinde Warwick Davis, Val Kilmer ve Joanne Whalley var.

George Lucas'ın yazdığı filmin öyküsünü Bob Dolman senaryoya aktarmış. Lucas'ın öyküsünde The Lord of the Rings'den izler görmek mümkün (tema, karakter, mekanlar gibi).

Fimin konusu: Kehanete göre özel bir doğum lekesiyle doğacak bir kız çocuğu Kraliçe Bavmorda'yı devirecektir. Kraliçe tüm doğum yapmak üzere olan kadınları toplar ve zindana kapar. Sonunda kehanette bahsedilen kız çocuğu doğar. Ama bir ebe çocuğu kaçırır ve kendisi öldürülmeden önce bebeği derme çatma bir sala koyarak nehre bırakır. Çocuğu Nelwyn köyünde çiftçilikle uğraşan ama bir büyücü olmak isteyen Willow bulur. Köy meclisi bebeği Willow'un koruması altında Daikinilere(insanlara) götürülmesine karar verir. Ve Willow macera dolu bir yolculuğa çıkar...

Filmde Warwick Davis kendi yaşından büyük, aile babası bir karakter olan Willow Ufgood'u canlandırıyor. Warwick genç yaşına rağmen(18 yaşında) rolünde istekli ve filmin başrolünde başarılı bir performans sergiliyor. Val Kilmer ise Madmartigan rolünde gayet eğlenceli ve karakterle bütünleşiyor. Rol arkadaşı Joanne Whalley ile aralarında iyi bir kimya var. Zaten ikilinin filmin çekimlerinden sonra aynı yıl içinde evlenmelerinden bu daha iyi anlaşılıyor. Jean Marsh da kötü büyücü Kraliçe Bavmorda rolünde ürkütücü ve tekinsiz; yani başarılı.

Filmin özel efektlere getirdiği yenilik 'Morph' ya da 'Morphing' tekniği olmuştu. Film bu tekniği ilk defa kullanmasa da(bu teknik iki yıl önce çok başarılı olmasa da The Golden Child adlı filmde kullanılmıştı) tekniği mükemmelleştirip, popüler etmişti. Hatta bu tekniğe Morph ismi de bu filmde verilmişti. Tekniğin en iyi sergilendiği sahne Willow'un Fin Raziel'i büyüyle insan hâline geri döndürmeye çalıştığı sahneydi Link. Ben bu tekniği ilk defa Michael Jackson'ın Black or White klibinde görmüştüm. Klip tamamen morph tekniği üzerine kuruluydu ve çok popüler olmuştu. Sonrasında morphing tekniği kısa zaman içinde filmlerden, müzik videolarına, reklamlara, dizilere kadar her yerde fazlasıyla kullanılıp sıradanlaşmış ve zamanla popülerliğini yitirmişti.

Bu arada filmin James Horner tarafından bestelenmiş müziklerini de unutmayalım. Bence Willow Horner'ın en iyi işlerinden biri.

Ev sinemasıyla ilgileniyorsanız filmin Special Edition DVD'sinde Warwick Davis'in bir hayli bilgilendirici ve eğlenceli sesli yorumları var. Ancak maalesef bu sesli yorumları filmin yeni restore edilmiş görüntü transferini barındıran Blu-Ray baskısına koymamışlar. (Gerçi filmin Türkiye'de DVD ya da Blu-Ray baskısı çıkmamış ama not olsun.)

En İyi Görsel Efektler ve Ses Kurgusu dalında Oscar'a aday olan film 80'lerin eğlenceli fantezi macera filmlerinden biri.

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder