1 Temmuz 2018 Pazar

THE FLIGHT OF THE PHOENIX - (1965)

THE FLIGHT OF THE PHOENIX

Robert Aldrich'in yönettiği bu heyecanlı hayatta kalma(survival) filminin başrollerinde James Stewart, Richard Attenborough ve Hardy Krüger var.

Pilot Frank Towns motor arızası sonucu Sahra çölüne acil iniş yapar. Kazadan kurtulan bir düzine adamın yiyecek olarak bolca hurmaları olsa da suları sınırlıdır. Hayatta kalmak ve kurtulmak için aralarında bulunan bir "uçak tasarımcısı" ortaya sıra dışı bir fikir atar.

Filmin senaryosunu Elleston Trevor'un aynı adlı romanından Lukas Heller uyarlamış. Karakterlerin hepsi incelikle karakterize edilmişler(egoları, kusurları, zayıflıkları ve zamanla bozulan akıl sağlıkları vs.) ve hepsi de akılda kalıcılar. Tabii bunda oyuncuların başarılı performanslarının da büyük katkısı var.

Filmin hemen hemen tüm oyuncuları yetenekli ve tanınmış oyunculardan oluşuyor: Ernest Borgnine, Peter Finch, George Kennedy, Christian Marquand, Ronald Fraser, Ian Bannen gibi...

Filmde görünen tek kadın ise çölde Ronald Fraser'ın karakterinin gördüğü seraptaki dansöz. Bu sahne hem karakterin durumunu/hissiyatını yansıtmak hem de testosteronu yüksek olan bu filme bir kadın eli değdirerek jeneriğe ve postere bir kadını koyabilmek olsa gerek.

Robert Aldrich yine tematik olarak bir grup erkeği bir araya getiriyor ve onlar bir soruna çözüm ararlarken ya da bir görevi tamamlamaya çalışırlarken onların aralarındaki bağları ve çatışmaları ortaya koyuyor. Özellikle bir sonraki filmi olan The Dirty Dozen bu anlamda yönetmenin akla gelen ilk filmlerinden biri.

Film gösterime çıktığında eleştirmenlerden karışık eleştiriler almış ve gişede de pek başarılı olamamış. Ancak yine de En İyi Yardımcı Oyuncu(Ian Bannen) dalında ve En İyi Kurgu(Michael Luciano) dalında Oscar'a aday gösterilmiş. Yıllar içinde ise film sinemaseverler tarafından kült statüsüne taşınmış.

The Flight of the Phoenix çok iyi karakter dinamiklerine sahip senaryosuyla iyi yönetilmiş ve iyi oynanmış bir macera, bir hayatta kalma mücadelesi filmi.

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder