1 Ocak 2018 Pazartesi

AGATHA CHRISTIE'S MARPLE - (2004-2013)

AGATHA CHRISTIE'S MARPLE

Agatha Christie'nin yarattığı Miss Marple karakterinin maceralarından uyarlanan dizi, 9 yıl içinde çekilen toplam 23 televizyon filminden oluşuyor.

Agatha Christie'nin romanlarından uyarlanan dizinin senaristleri bazen kitaplara sadık kalmış, bazen küçük, bazen de bir hayli büyük değişikliklere gitmişler. 12 romanın hepsi uyarlanırken 18 kısa öykü ise genişletilmiş ya da birleştirilip tek bir hikâye olarak senaryoya aktarılmış. Ayrıca Christie'nin yazdığı ama kahramanı Miss Marple olmayan romanları/öyküleri de baş karakteri Marple olacak şekilde diziye uyarlamışlar (Örneğin: Why Didn't They Ask Evans?, Towards Zero, Murder is Easy, The Pale Horse gibi...). Ayrıca daha önceki muhafazakar uyarlamalara nazaran Christie'nin romanlarındaki eş cinsellikle ilgili referanslar da açıkça dizide vurgulanıyor/gösteriliyor.

Miss Marple yaşlı ama zihni bir hayli açık olan çok zeki bir kadındır. En büyük hobisi ise amatör dedektifliktir. İngiltere kırsalında St. Mary Mead kasabasında yalnız başına sakin bir hayat sürmektedir. Ancak sürdüğü bu sakin hayat yaşadığı kasabada ya da tatile gittiği yerlerde karşılaştığı cinayet vakalarından ötürü sıklıkla kesintiye uğramaktadır.

Dizide Marple karakterini ilk üç sezon, toplam 12 bölümde yetenekli ve uzun yılların tecrübesine sahip olan Geraldine McEwan oynuyor. Daha sonra sağlık ve yaşlılık gibi sebeplerle rolden ayrılan McEwan'ın yerine yine bir başka tecrübeli ve yetenekli bir isim olan Julia McKenzie geçmiş. Julia McKenzie de üç sezon, toplam 11 bölümde Christie'nin ünlü amatör dedektifini canlandırmış.

Geraldine McEwan, Miss Marple'ı daha özgürce yorumlamış. Gerek seçtiği kıyafetlerle gerek tavrıyla kendine has, daha öncekilerden farklı bir Marple portresi çiziyor. Tabii karakterin genel hatları aynı.

Julia McKenzie'nin Marple yorumu ise daha klasik. Kitaplara ve daha önceki Marple -özellikle Joan Hickson'ın yorumuna- yorumlarına daha yakın.

Daha önceki Miss Marple'ı canlandıran oyunculardan aklıma Joan Hickson ve Margaret Rutherford geliyor. Joan Hickson'ın Marple'ı canladırdığı(1984-1992 yılları arasındaki) dizinin senaryoları eğer daha iyi, prodüksiyon bütçesi de daha yüksek olsaydı günümüzde çok daha bilinir olabileceğini düşünüyorum. Dizide Joan Hickson gerçekten karakterle özdeşleşmiş ve başarılı bir oyunculuk ortaya koymuştu.

Margaret Rutherford ise 1961-1965 arasında beş kez sinema perdesinde Miss Marple'ı canlandırmıştı. Rutherford'un Marple yorumu ise Joan Hickson ile Geraldine McEwan arasında bir yorumdu. Hem katı, hem disiplinli hem de eğlenceli bir yorumdu.

Dizi Agatha Christie's Poirot dizisindeki gibi her bölümünde birçok yetenekli konuk oyuncuyu barındırıyor. Eğer Kim Yaptı? türü cinayet öykülerini seviyorsanız bu dizide Miss Marple'ın ve ilginç karakterlerin eşliğinde gizemli, maceralı ve mizahi maceralara çıkabilirsiniz.

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder