1 Şubat 2018 Perşembe

VAGABOND (Sans toit ni loi) - (1985)

VAGABOND (Sans toit ni loi)

Agnès Varda'nın yazıp yönettiği filmin başrolünde Sandrine Bonnaire var.

Genç bir kadın(Mona) bir hendekte ölü olarak bulunur. Mona kendi tercihiyle sistemden kopup oradan oraya özgürce dolaşan isyankar bir avaredir. Mona'yla yolları kesişmiş olan kişilerle yapılan röportajlar ve geriye dönüşler(flashbackler) eşliğinde genç kadının ölümünden önceki birkaç gününü izleriz.

Varda arkadaşı olduğu yazar Nathalie Sarraute'un kendisinden ve yazılarından etkilenerek senaryoyu yazmış ve filmi de ona adamış.

Sandrine Bonnaire; güçlü, özgürlüğüne düşkün ve başına gelen kötü şeylere rağmen kurbanı oynamayı reddeden avare Mona rolünde inandırıcı ve başarılı bir oyunculuk sergiliyor.

Filmin yardımcı oyuncuları da gayet iyi. Kimi profesyonel oyuncu kimi film için seçilmiş hiç oyunculuk yapmamış kişiler. Ayrıca film günümüzün tecrübeli aktrislerinden Yolande Moreau'un da ilk uzun metrajlı filmi. Bu arada Mona ve zengin yaşlı kadın arasındaki sahne tam bir şamata. Daha önce sadece Varda'nın bir kısa filminde rol alan Marthe Jarnias neşesi ve samimiyetiyle bu sahneyi çalıyor.

Varda kariyerinin başından beri sevip kullandığı uzun dolly(şaryo)çekimlerini(özellikle paralel) yine bu filmde de çokça kullanıyor. Varda film için on iki dolly çekimi planlamış ve çekmiş. Hepsinde kamera Mona'yı takip ediyor/gösteriyor ve bu dolly çekimlere filmin bestecisi Joanna Bruzdowicz'in insanı saran, tekinsiz müziği eşlik ediyor. Ayrıca bu dolly çekimlerinin çoğunun açılış ve kapanış kareleri bir sonraki dolly çekimiyle imgesel bağa sahip ve teknik açıdan hepsi sağdan sola doğru ilerliyor. Zoom lens ise sadece filmin açılışında(jenerikte) kullanılıyor ve görsel açıdan etkileyici.  Filmin görüntü yönetmeni Patrick Blossier.

Film 1985 yılında Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan'ı alırken (ayrıca Eleştirmenler ödülü FIPRESCI ile OCIC ödülünü de almış) filmin başrol oyuncusu Sandrine Bonnaire de César ödüllerinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi olmuş.

Son bir anekdot olarak filmin orijinal ismi Sans toit ni loi, 'Çatısız ve kanunsuz'(without roof nor law) anlamına geliyor.

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder