1 Mart 2018 Perşembe

TALES OF TERROR - (1962)

TALES OF TERROR

Roger Corman'ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği bu korku filmi aslında her biri yaklaşık yarım saat olan üç kısa filmden oluşuyor. Üç öykü de, Corman'ın daha önce birçok hikayesini filme aldığı, Edgar Allan Poe'a ait. Poe'nun Morella, Black Cat, The Case of M. Valdemar adlı hikayelerini -çok sadık kalmadan- sinemaya uyarlayan ise yine fantezi ve gerilim eserleriyle ünlü olan Richard Matheson.

İlk öykü Morella'da doğumunda annesi Morella'nın ölümüne sebep olan ve 26 yıldır babasını görmeyen Lenora evine geri döner. Kızına karşı nefret duyan ve soğuk davranan Locke'un bu duyguları zamanla değişmeye başlar. Lenora kısa bir süre sonra babasının annesi Morella'ya duyduğu saplantıyı ve annesinin lanetini dehşet içinde öğrenecektir. Nekrofili ve ensest hikâyenin alt metninde kendini gösteriyor. Başrollerde Vincent Price, Maggie Pierce ve Leona Gage var.

İkinci öykü -ki ünlü ve sinemaya sık uyarlanmış bir öykü olan- Black Cat. Başrollerinde Vincent Price, Peter Lorre ve Joyce Jameson var. Bir alkolik olan Montresor parasız kaldığı bir gece bedava içki içmenin yolunu bir şarap eksperi olan Luchresi'ye meydan okuyarak bulur. Bu olayın sonunda ikili arkadaş olur ve Monresor, Luchresi'yi karısı Annabel'le(Joyce) tanıştırır. Luchresi ve Annabel birbirlerine aşık olur ve Montresor'den gizlice buluşmaya başlarlar. Bir süre sonra Montresor bu durumu keşfeder ve bir intikam planı hazırlar. 

Corman bu hikayede komedi dozunu arttırmış. Ayrıca hikayede Poe'nun The Cask of Amontillado adlı öyküsünden de izler var. Vincent Price'ın şarap tatma sahnesindeki mimikleri unutulmaz. Peter Lorre de rolünde gayet iyi. Birçok sahnede doğaçlama yaptığı ve bu husustaki ustalığı görülüyor. Joyce Jameson da sinema birçok kez oynadığı aptal sarışın rolünü tekrar etse de mizahi yönü ve diğer oyuncularla kimyası gayet başarılı.

The Case of M. Valdemar: Bu hikaye benim filmde en beğendiğim uyarlama oldu. Başrollerinde Vincent Price, Basil Rathbone, Debra Paget ve David Frankham var. Ölmek üzere olan Valdemar ölüm ve ölüm sonrası ne olduğuna dair araştırma yapan ve onun acılarını dindiren hipnozcu Carmichael'a yardım etmeye karar verir. Carmichael, Valdemar'ı ölüm anından önce hipnoz etmeyi başarır. Valdemar'ın vücudu ölse de ruhu bedeninde sıkışır. Carmichal ölüm üzerine öğrenmek istediklerini Valdemar'dan öğrenmeden ve Valdemar'ın güzel eşi Helene'i elde etmeden Valdemar'ın ruhunu serbest bırakmaya hiç niyeti yoktur. Vincent Price ve özellikle de Basil Rathbone gayet başarılı oyunculuklar sergiliyorlar.

Filmin görüntü yönetmeni F.W. Murnau'nun Tabu adlı filmiyle Oscar alan usta sinematograf Floyd Crosby. Corman'la birçok filmde çalışan Crosby, Corman'ın bu düşük bütçeli filmlerini yeteneği, kamera kullanımı, aydınlatması ve tecrübesiyle olduğundan çok daha zengin gösteriyor.

Roger Corman, Poe'nun eserlerine fazla sadık kalmasa da kendine has yorumu, mizahı, şok edici sahneleri ve usta oyuncularıyla izleyicisine güzel bir seyirlik sunmayı başarıyor.

İlgilisine...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder