1 Şubat 2018 Perşembe

WAIT UNTIL DARK - (1967)

WAIT UNTIL DARK

Yönetmenliğini Terence Young'ın yaptığı bu gerilim filminin başrollerinde Audrey Hepburn ve Alan Arkin var.

Filmin senaryosunun kaynağı --Dial M for Murder adlı tiyatro oyununu da yazan-- Frederick Knott'un aynı adlı oyunu. Oyun 1966'da Broadway'de büyük başarı elde edince Warner Bros. oyunun film yapım haklarını satın almış ve senaristler Robert Carrington ve Jane-Howard Hammerstein de oyunu sinemaya uyarlamışlar.

Uyuşturucu kuryesi Lisa kendi başına iş yapmaya kalkınca acımasız Roat'ın kurbanı olur, ama ona yakalanmadan önce uyuşturucuları içine yerleştirdiği bebeği mimar Sam Hendrix'e verir. Roat, Lisa'yı konuşturur ve bebeği almak için Sam Hendrix'in izini bulur. Ama oyuncak bebek evde yoktur ve Sam nereye koyduğunu hatırlamamaktadır. Roat diğer iki adamıyla bebeği bulmak için bir plan yapar. Sam gidip evde yalnız kör karısı Susan kaldığında Roat planını uygulamaya geçirir.

Film oyundaki gibi tek mekanda geçiyor. Günümüzde artık klasikleşmiş bir gerilim teması olan: tek mekanda kısılı kalmış, dış dünyadan yardımı kesilmiş ana karakterin hayatta kalma mücadelesini filmde izliyoruz.

Yönetmen Terrence Young üç Bond filmi ve sayısız macera filminden sonra edindiği teknik ustalığı bu tek mekanda geçen gerilim filminde başarıyla ortaya koyuyor. Oyuncularından iyi performanslar almış, mizansenleri, kurgusu ve sinematografisi de gayet iyi.

Audrey Hepburn daha önce ağırlıklı olarak rol aldığı romantizm, komedi, müzikal içerikli filmlerden ziyade farklı bir türde -o zamanki kocası ve filmin yapımcısı Mel Ferrer'in de ısrarıyla- karşımıza çıkıyor. Hepburn filmde kör Susy Hendrix karakterini başarıyla canlandırmış, gerçi biraz fazla romantik ve iyimser buldum ama zamanına uygun olarak sergilediği bu performansıyla o yıl En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilmiş. Alan Arkin ise acımasız psikopat Roat rolüyle filmi çalıyor diyebilirim. Kanımca en azından o da performansıyla bir Oscar adaylığını hak ediyor.

Filmin başrol oyuncuları kadar yardımcı oyuncuları da (Richard Crenna, Efrem Zimbalist Jr., Jack Weston ve Julie Herrod) filmde ön plana çıkıyorlar ve başarılı performanslar sergiliyorlar. Özellikle de Richard Crenna...

Filmin o ünlü 8 dakikalık finali için Warner Bros. -aynı zamanda iyi bir pazarlama hamlesi olarak- bir uyarı fragmanı hazırlamış. Fragmanda filmin son sekiz dakikasında filmin finalinin etkisini arttırmak için sinemada ışıkların mümkün olduğunca kısılacağı söyleniyor; ardından da sigara içilen salonlarda sigara içilmemesi ve elbette kimsenin salona girip-çıkmaması isteniyor.

Finaldeki Roat'ın o ünlü ani sıçrayışını da unutmayalım. Hâlâ etkili...

İlgilisine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder